Ghí

 

Ghí v kuchyni

 

  • Ghí není jenom tuk, ale obsahuje také minerální látky a vitamíny. Natrium, draslík, fosfor, magnézium, železo, vitamíny A, E, D a niacin.

 

 

Ghí v Ayurvédě

 

  • Ayurvéda je součástí véd (indické svaté spisy); není jenom vědění, jak ošetřit fyzické tělo, aby bylo zdravé. Vysvětluje také různé souvislosti na jemnohmotné úrovni. Ghí v této

  • Mezi vědomím a materií existuje spojovací článek, životní energie, kterou ayurvéda nazývá Odžas. Je to nevyšší forma lidské energie, od které se odvíjí i spirituální síla. O co víc Odžas člověk má, o to víc má radosti, štěstí, dobrý pocit dobré vyzařování.

  • Odžas člověk může posílit duchovní disciplínou jako je modlitba, zpívaní a opakování manter, jógou a meditací. K posílení se hodí i čistá sattvická strava. Mateřské mléko posiluje  Odžas u kojence; pro dospělého je jeho ideálním zdrojem ghí

  • Ještě než se z másla stane ghí, proběhne proces vaření, který se dá srovnat s transformací pomocí Agni. Díky této proměně dojde ke zvýšení jemných enegií. Úroveň ,,světelné energie“ s délkou skladování časem narůstá do vysokých hodnot. Pokud ghí postaví na místo, kde se dělá Agnihotra, ghí se energeticky nabije na několik hodin.Pokud se do ghí přimíchá popel z Agnihotry udrží si ghí vysokou energii několik měsíců, možná i roků

  • Ghí je tekuté okolo 20 °C a má vysoký obsah tuku. Díky svým vlastnostem se v Indii používá k náboženským obřadům do olejových lampiček. Průhledné a jasné ghí je symbol čistoty myšlení a osvícení

  • Při hoření ghí se do vzduchu šíří látky, které uvolňují a čistí psychiku. Při přípravě ghí, při vaření prochází ghí transformací a zvyšuje se v něm energie. Energie ghí se dá zvýšit i tím, že ghí postavíte na místo, kde děláte Agnihotru.

 


 


Příprava Ghí:

  • Ghí si buď můžete připravit sami doma, nebo si ho koupit viz. SHOP

  • Potřebujete máslo, ve kterém není sůl, konzervační látky; ligt másla, máslíčka apod. jsou nevhodná. Nejvhodnější je bio máslo, nebo máslo přímo od sedláka vyrobené ze zakysané smetany. Při hařátí másla se oddělí máslový tuk - gní, bílkovina, mléčný cukr a voda. Z 1kg másla vyrobíte 800ml ghí.

 

 

  • Na výrobu ghí je potřeba: máslo, hrnec, čistou utěrku nebo plátno popř. papírový filtr na kávu, kovový cedník, vařič, rázdnou a čistou skleničku na ghí, dřevěnou vařečku nebo lžíci.

  • Zapněte vařič, dejte máslo do hrnce a zahřejte na menším plameni. Postupně se začne oddělovat mléčná bílkovina a na povrchu se začne tvořit pěna (schmalz). Pěnu sbírejte lžící do skleničky, později tuk můžete použít při dalším vaření. Máslo by se v hrnci nemělo připálit, nepřekračujte teplotu 108 °C.

  • Na dně hrnce se postupně tvoří usazeniny. Pokud jste veškerou pěnu sebrali, ghí je čiré a má zlatavou barvu, hrnec odstavte. Horké ghí přefiltrujte přes cedník, ve kterém je kousek plátna nebo ubrousku. Můžete použít i papírový filrt na kávu. Na přípravu ghí z 1 kg másla je potřeba cca 1 hodina.

  • Ghí vyrobené z kvalitního másla se dá skladovat i několik let mimo lednici. Pokud po nějaké době začne zapáchat, máslo se nevařilo dostatečně dlouho. Ayurvéda preferuje k léčení ghí skladované delší dobu.

 

Kontakt

Agnihotra Czech

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode